3D

 

3D fotografija3D tehnika je danes prisotna že na vseh področjih, najpogosteje jo lahko vidimo v zabavni industriji. Takšna tehnika s pomočjo polariziranega rastra ali tehnike anaglifa ustvarja na dvodimenzionalni površini iluzijo tretje dimenzije. Te vrste 3D tehnike se poslužujemo, kadar želimo ustvariti vtis 3D prostora, fotografije pa zajemamo z enim aparatom ali stereoskopsko, odvisno od zahtev projekta.

Poleg ustvarjanja navideznega 3D prostora je moč izdelati s pomočjo tehnične fotografije tudi prave 3D modele. Takšen model ni le iluzija tretje dimenzije, temveč resničen model prostora, v katerem se lahko gibljemo, ga modeliramo in s 3D printerji tudi reproduciramo. Kadar je potrebno, lahko takšen prostor tudi georeferenciramo in vpnemo v načrt. Uporaba takšnih modelov je najpogostejša v znanostih, kjer so potrebne natančne meritve in podrobne analize prostora (arheologija, arhitektura, geodetika ipd.). Modele izdelamo s pomočjo serijskega 3D fotografiranja ali 3D skenerja in velike količine procesorske moči, ki opravijo zahtevne računske operacije na setu zmogljivih super-računalnikih.

3D anaglif tehnika je najprimernejša za ponazoritev oblike in ustvarjanje občutka prostora. 3D sken tehnika je najprimernejša kompleksnejše predmete pri katerih je pomembno hitro generiranje pravega modela z grobimi geometrijskimi oblikami in teksturo, pri čemer je velika razlika ali uporabljamo skener z bliskavico ali laserski skener. Modeli narejeni s 3D svetlobnim skenerjem generirajo obliko in teksturo hitreje, a precej bolj grobo kot 3D laserski skenerji, ki ustvarijo natančen posnetek predmeta. 3D sken je primeren za majhne in srednje velike predmete, medtem ko 3D foto modeliranje omogoča generiranje natančnih posnetkov predmeta s popolno teksturo brez omejitve velikosti. Pri uporabi vrhunskih optik je 3D fotomodel enakovreden laserskim modelom v vseh podrobnostih. Fotomodeliranje zaradi svoje tehnične zahtevnosti in procesorske moči zahteva nekoliko več časa, a je rezultat vrhunski, saj ima največjo natančnost, ki se meri v mikronih.

 

original

3D fotografija - original

 

3D anaglif

3D anaglif

(za ogled posnetka si nadenite 3D rdeče-modra očala)

 

3D foto-model

3D fotomodel                           

3D fotomodel

 

(za ogled v 3D načinu, prenesite MeshLab program in datoteko objekta)

 

3D lightscan-model

3D lasermodel       3D lasermodel

(za ogled v 3D načinu, si prenesite MeshLab program in datoteko objekta)